Sunday, 25 May 2014

Housing for Young People, Sevilla

This housing building is inserted next to the historic centre of Seville, on the riverside of Guadalquivir. 


The programme is divided in three areas: public and commercial functions are at ground level arranged around the big open patio, while private ones are divided between the two stretched housing volumes, parallel to the river, and the two raised volumes for working spaces that cross the patio.



The project global strategy consists of pushing the main service cores to two of the corners to create deep plan floors around a raised atrium. The four volumes enclose a plain simple urban courtyard, around which the communal, cultural or commercial activities take place.


The section illustrates the basic divisions of a continuous public space below, the successive housing levels above and the relationship space and paddle courts on top. One enters in the communal space by slipping between the housing volumes and crossing below the working volumes.


In the interior of the housing spaces, natural light filters into the large and stretched living room through the exterior terraces. Flexibility is the key of the housing design, one is allowed to change the number of rooms in function of the number of persons that occupy the house and the activity they do.


Most parts of this building have a reinforced concrete frame structure. Steel trusses are necessary to solve the structure of the working spaces.

Jesús Villalobos


This housing building is inserted next to the historic centre of Seville, in the riverside of Guadalquivir. The programme is divided in three areas: public and commercial functions are at ground level around the big open patio, while private ones are divided between the two stretched housing volumes, parallel to the river, and the two raised volumes for working spaces that cross the patio.

The project global strategy consists of pushing the main service cores to two of the corners to create deep plan floors around a raised atrium. The four volumes enclose a plain urban courtyard, around which the communal, cultural or commercial activities take place.

The section illustrates the basic divisions of a continuous public space below, the successive housing levels above and the relationship space and paddle courts on top. One enters in the communal space by slipping between the housing volumes and crossing below the working volumes.

In the interior of the housing spaces, natural light filters into the large and stretched living room through the exterior terraces. Flexibility is the key of the housing design, one is allowed to change the number of rooms in function of the number of persons that occupy the house and the activity they do.

Most parts of this building have a reinforced concrete frame structure. Steel trusses are necessaries to solve the structure of the working spaces.

1 comment:

  1. Jesús, this is really a remarkable piece of writing. The ideas are so strong in it and you've used the content of this course to really strong effect. In Spanish you'd say, I think, 'me impacto' and this is how I felt when I read it. I can't fault what you wrote.

    Your third image is very interesting and a detail of one of the images along the bottom could be very informative. As it is, it's a little distracting. A structural diagram would have been helpful too in the last part.

    But overall, an amazing effort.

    ReplyDelete