Wednesday, 28 May 2014

Museum and Research Centre, Coria del Rio, 2003-2009

Located at one of the boundaries of a triangular lot, the building is the first contact for visitors cultural complex, inserted in a big garden which is projected as a public space as well.

The Museum of Andalucían Autonomy is situated in a large public garden. Located at one of the boundaries of the triangular plot, it is, in fact, the first point of contact for visitors to the cultural complex.

Both museum and investigation centre, joined in a sole volume despite being built in different stages, appears like a white fortress from the exterior. Only the two separate entrances are visible in the white exposed concrete facade facing outwards.

Appearing like a white fortress, the museum and research centre are united in a single volume despite being built in different stages. Hermetic from a frontal reading only the two separate entrances are visible in the white exposed concrete facade.

The building itself solves the different topographic levels existing in the site. The walls facing the interior garden are under the ground, so that vegetation covers some parts of it becoming a roof garden.
A set of courtyard-patios arranged along these walls provide light and ventilation to most of spaces below ground level. Around these patios the activities of both museum and research centre take place.


The structure consists of horizontal concrete slabs supported by load bearing reinforced concrete walls. Vertical timber slats were used for the shuttering in order to get a rough-texture with decorative qualities. The use of white textured concrete has a unifying function for the different programmatic elements.
In spite of its massive exterior, most of the interior spaces are widely brightly lit. Natural light seeps through roof windows in the permanent and temporary exhibition rooms, and glazed walls are used to enclose the courts. Artificial lighting is concealed behind wooden slats ceilings.
David F.

Located at one of the boundaries of a triangular lot, the building is the first contact for visitors with the cultural complex, inserted in a big garden which is projected as a public space as well. 

Both museum and investigation centre, joined in a sole volume despite they were built in different stages, appear like a white fortress form the exterior. Only the two separate entrances are visible in the white exposed concrete facade facing outwards.

The building itself solves the different topographic levels existing in the site. The walls faced to the interior garden go under the ground, so that vegetation covers some parts of it and become a roof garden.

A set of courtyards -patios- arranged along these walls provide light and ventilation to the most of spaces below ground level and around them the activities of both museum and investigation centre take place.

The structure consists of horizontal concrete slabs supported by load bearing reinforced concrete walls. Vertical timber slats were used for the shuttering in order to get a rough-texture with decorative qualities. The use of white textured concrete has a unifying function for the different programmatic elements.

In spite of its massive exterior, most of the interior spaces are widely lit. Natural light seeps through roof windows in the permanent and temporary exhibition rooms, and glazed walls are used to enclose the courts. Artificial lighting is concealed behind wooden slats ceilings.

1 comment:

  1. David, I really like this building, I've visited it three times!!! Maybe even more if I include the times I've visited and the house of Blas Infante has been closed.

    I love the variety of spaces yet there is a feeling of unity, which is what you say in your description. I also like the processional relationship between leaving the gallery and climbing the hill to his house. The garden is special too, it is almost botanical in the quantity of species growing there.

    You write very well. I've made a few changes to a couple of paragraphs to aid simplicity. Really, the problem is the complexity of the idea and the number in each sentence.

    However, the paragraph about construction and materials is perfect. Amazing really, so clear and precise. Well done.

    ReplyDelete