Wednesday, 28 May 2014

Nursing Home in Chapina

This nursing home is located on Odiel avenue, in Seville. The site was inserted next to the Riverside of Guadalquivir, between the north boundary of the historic neighbourhood of Triana and the Cartuja Island.


The plan of the building is zig-zagged with two volumes connected by a piece that joins them, as long as it programme is stretched and arranged in four vertical layers, but also separated in two main uses: on the one hand the public zone, with the leisure and common spaces, that is clad in Glass Reinforced Concrete panels (GRC). ONE long sentence!

Furthermore, there’s a more private volume that encloses the residential and care area, where healthcare staff look after elderly people. This part of the building is faced with anodized aluminium punched tiles, where adjustable exterior metal blinds keep the sun’s heat out but allow air movement and users’ privacy. This system makes it possible to filter the light through the shutters and also a living and changing facade.


 

The plan of the building zigzags. The programme is stretched and arranged in four vertical layers. The zig-zag form actually consists of two separate buildings with distinct uses, one is public and houses the leisure and common spaces. The other is private and contains the residential and care areas. These two are connected at opposing ends giving the building its dynamic form.





Whereas the public spaces are clad with glass reinforced concrete panels, the private spaces are clad in perforated anodized aluminium panels. Adjustable exterior metal blinds keep the sun's heat out but allow air movement and privacy. Light filters through the shutters creating a living and breathing facade.



The north elevation is blinded without any window aperture, hermetic from a frontal reading in order to avoid the noise pollution. On the other hand, the set back and south facades open up whenever possible to both public squares created.



The whole residence’s structure is built with reinforced concrete; the foundations, basement walls, columns and waffle slabs.



Finally, it’s necessary to emphasize the references used in this project, like “Home for the elderly in Santpedor” by Jordi Badia and “Homes for senior citizens in Masans” by Peter Zumthor.

Eduardo Cuerda Gutiérrez

Nursing home Chapina” is located in Odiel avenue, in Seville. The site was inserted next to the Riverside of Guadalquivir, between the north boundary of the historic neighbourhood of Triana and the Cartuja Island. 

The plan of the building is zigzag-shaped with two volumes connected by a piece that joins them, as long as it programme is stretched and arranged in four vertical layers, but also separated in two main uses: on the one hand the public zone, with the leisure and common spaces, that is clad in Glass Reinforced Concrete panels (GRC). 

Furthermore, there’s a more private volume that encloses the residential and care area, where healthcare staff look after elderly people. This part of the building is faced with anodized aluminium punched tiles, where adjustable exterior metal blinds keep the sun’s heat out but allow air movement and users’ privacy. This system makes it possible to filter the light through the shutters and also a living and changing facade.

The north elevation is blinded without any window aperture, in order to avoid the noise pollution. On the other hand, the set back and south facades open up whenever possible to both public squares created.

The whole residence’s structure is built with reinforced concrete, on the foundations, basement walls, columns and waffle slabs.

Finally, it’s necessary to emphasize the references used in this project, like “Home for the elderly in Santpedor” by Jordi Badia and “Homes for senior citizens in Masans” by Peter Zumthor.

1 comment:

  1. Eduardo, this seems a very professional and resolved project for someone's PFC. The model is beautiful and very persuasive. Its simplicity of form hides complex spatial relationships relating to the outdoor spaces you created and the adopted materiality enhances these relationships.

    You write well, but simplification is a major problem when writing about architecture. For native speakers too, if not more. I've re-written the main two paragraphs which needed slight restructuring. The materiality of the public space I feel should have come after describing what the other half of the building contained.

    The only improvement I might comment on would be to know in what way Zumthor or Badia had informed the development of the project. This could have been done through selecting images of their work to put next to your project.

    But overall, well done, it's a great description of a great building.

    ReplyDelete