Monday, 26 May 2014

Number 16 Cañaveralejo street

Number 16 Cañaveralejo street is a building organized on three floors. The ground floor provides flexible-use business premises is a local without use and a single dwelling occupies the floors above. The building takes up the whole site.

Ground, First and Second Floor Plans


The plan of the building is square and its structure is resolved by a grid of reinforced concrete columns that bears the loads. The first floor is the main floor with two bedrooms, two bathrooms, kitchen and dining room orientated to take advantage of south light. On the second floor are two more bedrooms, services spaces, dining room, bathroom and a terrace behind.

In the centre of the house, the courtyard acts as a light well and channels light through the building, there is a corridor overhead and a heavy solid staircase. The solution was to introduce natural daylight and ventilation through a courtyard, stale air is drawn out by a stack effect and fresh air is drawn in; there is too a patio behind where lush vegetation cools the air.
  
The courtyard allows for circulation, natural light and ventilation and can be easily covered to provide shade. The modest facade is rendered and painted white with a cornice height and the windows play with rhythm and harmony.


Front and Rear Facades

Longitudinal Section


The municipal planning regulations don't allow any other type of roof, it has to be pitched the first six metres clad with ceramic (clay?) solutions tiles and a flat roof behind.

The building is energy efficient with cavity wall insulation, double glazing, pitched roofs with loft insulation and photovoltaic cells providing electricity. Now, I'm waiting for a license to begin the construction. 

Rafael Frutos


Last year, I was working in this project; It's a building organized in three floor, the ground floor is a local without use; the first and second floor are housing. The building take up the whole site.


The plan of the building is square and its structure are resolved by a grid of reinforced concrete columns that bears the loads. The first is the main floor with two bed rooms, two bathrooms, kitchen and dining room orientated to take advantage of south light. On the second floor are two bedrooms, services spaces, dining room, bathroom and terrace behind.



In the center of the house, the courtyard acts a light well and channels light through the building, there is a corridor overhead and a heavy staircase. The solutions was to introduce natural daylight and ventilation through a courtyard, stale air is drawn out by a stack effect and fresh air is drawn in; there is too a patio behind with lush vegetation cools the air.

  

The courtyard allows for circulations, natural light and ventilation and can be easily covered to provide shade. The modest facade is rendered and painted white with a cornice height and the windows with rhythms and harmony.


The municipal planning regulations don't allowed other type of roof, pitched the first six meter with ceramic solutions and a flat roof behind.



The building is energy efficiency with cavity wall insulation, double glazing, pitched roofs with loft insulation and photovoltaic cell.Now, I'm waiting for a license to begin the construction. 





1 comment:

  1. Rafael, what an enormous house! I like how the spaces flow into each other and relate to the interior and rear patios.

    I think that your description is very complete and talking about lush vegetation gives it a feeling of life, despite still being on paper.

    Your description is interesting as it borrows a lot of language from the 'retrofit' article, which is a very small house, but it's true that the same principles are applied here.

    Well done, Martin

    ReplyDelete