Tuesday, 20 May 2014

Teletón Children's Rehabilitation Center. Lambaré, Paraguay _ Solano Benítez

This building was inspired by simple structures and the clear morphology of vernacular architecture.


It started with the demolition of different parts of the building and then, a hydrotherapy pavilion was constructed.

The renovation modernisation and updating of this children's rehabilitation centre was made with the intention of taking advantage of residual materials like ceramic. and vaults of unique geometry. The vaults and the interior claddings were made with self-bearing exposed brick surfaces. with parabolic sections.

(/In the last two sentences you hacve confused information about materials with information about structure which  I have underlined. Therefore there is confusion. How about this...

The renovation of this children's rehabilitation centre was made with the intention of taking advantage of residual materials like ceramic. The vaults and the interior claddings were faced with exposed brick. These vaults are of unique geometry having parabolic sections. The lattice of reinforced concrete recalls the industrial architecture of Pier Luigi Nervi.


The roof of the swimming pool is formed by inverted ceramic pyramids which , and they  rest on concrete pillars. Outside, the pavilion is surrounded by a zig-zagging brick screen.


The glass served for partitions in the preexisting building, which was organized by arranged along a corridor of white masonry walls and glazed roof. (It would have been nice to have a picture of this corridor.)

Mª Rocío Alejandro Rodríguez





This building was inspired by simple structures and the clear morphology of vernacular architecture. It started with the demolition of different parts of the building and then, a hydrotherapy pavilion was constructed.

The renovation of this children's rehabilitation center was made with the intention of taking advantage of residual materials like ceramic and vaults of unique geometry. The vaults and the interior claddings were made with self-bearing surfaces with parabolic sections.

The roof of the swimming pool is formed by inverted ceramic pyramids, and they rest on concrete pillars. Outside, the pavilion is sourronded by a zigzagging brick screen.

The glass served for partitions in the preexisting building, which was organized by a corridor of white masonry walls and glazed roof.

Mª Rocío Alejandro Rodríguez

1 comment:

  1. Rocio, I enjoyed reading this, it was simple and effective, I have a good understanding of the building in a few sentences. Well done. You've described it in a way that makes me want to know this building better, I love the lattice, the balance between material presence and structural thinness.

    ReplyDelete