Friday, 6 June 2014

Doñana Biological Science Centre


The project is located in Doñana Natural Park. The main focus of the project is the opportunity to reflect on the aesthetic division between art, architecture and landscape. The work thus created becomes an evocative instrument.


The building is placed situated in the middle of the Huerta Tejada to demonstrate that the architecture has a real physical presence and is not only an abstraction or a mental concept. Architecture in this way enhances the magnificent natural setting in which it is placed. The building recalls other isolated object like 'Sun Tunnels'; one of Nancy Holt's land art objects.


Its programme is stretched, punctured through different courtyard, that, on the one hand allow light into the interior and on the other provide rhythm to the facade. include a rithm on the facade.


The central space emphasizes the difference between outside and inside. Being both implies a movement and a participation of the inhabitants The diagonal walkway draws the visitor into a interior (a ¿what? interior, a 'cool dim interior' an interior flooded with light' perhaps).

The structural system is resolved in in-situ cast  reinforced concrete which enhances the building's monolithic form.

(ITS MY FINAL PROJECT…IN PROGRESS)

Valme

The project is located in Doñana Natural Park. The main focus of the project is the opportunity to reflect on the aesthetic division between art, architecture and landscape. The work thus created becomes an evocative instrument.

The building places in the middle of the Huerta Tejada to demonstrate that the architecture is a real physical presence, not only an abstraction or a mental concept. Architecture in this way enhances the magnificent natural setting in which it is placed. The building is isolated object like a “Sun Tunnels” (a land-art object by Nancy Holt, 1973-1976, EE.UU)

Its programme is stretched punctured through differents courtyard, that, on the onde hand allow light into the interior and on the other include a rithm on the facade.

The central space emphasis the different between outside and inside. Being both implies a movement and a participation of the inhabitants The diagonal walkway draw the visitor into a interior.

The structural system is reinforced concrete which enhances the monolithic form.

(ITS MY FINAL PROJECT…IN PROCESS)

1 comment:

  1. Valme, it's a lovely project and as I said on Friday I like how you've made links between your building and land art sculptures. It make your intentions very clear that it is a building to be understood in the landscape first and through its use it renegotiates its relationship with that landscape. Or at least that is my interpretation. It's a shame there isn't another drawing of the building but then I think that the four images you've chosen work well together. I wish you the very best of luck with your project, it's very nice. Martin

    ReplyDelete