Friday, 6 June 2014

MUCA (Music Hall and House) Cor & Associated

MUCA is located in the interior Alguena, a small village in the interior of Alicante County where the local economy is based on agriculture and marble quarrying industries. This building has been designed to bring together all the activities related to music and culture that take place in the village.


The plan of the building is square. The interior courtyard is composed by the old quarters of the Civil Guard and the new Auditorium.

  • Rehabilitation: The old Guardia Civil quarters has a load-bearing wall structure in good state of repair maintenance. And its shaped in U with an interesting central courtyard for this architectural programme.
  • New construction: The new auditorium is separated from the old by new adapted stairs that are enclosed in glass boxes lighted lit from overhead, that try to add fragility to the solidity rotundness of the whole.
  • Central Courtyard: It is designed without any permanently fixed element for maximum flexibility.

In the existing building they propose the rehabilitation without any structural formal changes. Simply re-covering (can be confused with recovering: recuperando) all the old constructive techniques and turning them white with different grades of shine with the intention of generating tension between what the users remember about the building and what it is now. Instead the new hall is a blind box, a strange element because of its shape and dimensions.


The architects have been generated a landmark with a low cost solution. They use expressive iridescent ceramic cladding which changes with the varying light and harmonises with the site and the surrounding. This way, they have made a ¿highly? (could be insightful)  and intelligent choice of material because not only does it give an ¿ethereal, temple-like? presence to the building it is also an economical solution. it solved the purpose of giving economical solution along with the grand look.

Changing the collective memory.


Working with anthropology and sociology to produce a change in the collective memory. Social and artistic action in the building. 60 looks, 60 artists had been invited to paint in one day the jambs and lintels, on the white planel that has become the building.

Aitor

MUCA is located in the interior Alguena, a small village in the interior Alicante County (economy based in agriculture and marble industries). This building has been designed to bring together all the activities related to music and culture that took place in the village.

The plan of the building is square. The interior courtyard is composed by the old Guardia Civil’s quarter and the new Auditorium.

  • Rehabilitate: Old Guardia Civil quarters has a load-bearing wall structure in good state of maintenance. And its shaped in U with an interesting central courtyard for this architectural program.
  • New construction: It’s separated from the old by new adapted stairs that are enclosed in glass boxes lighted from overhead, that try to add fragility to the rotundness of the whole.
  • Central Courtyard: It is designed without any fixed element for máximum flexibility.
In the existing building they propose the rehabilitation without formal changes. Simply recovering all the old constructive techniques and turning them white with different grades of shine with the intention of generating tension between what the users remember about the building and what it is now. Instead the new hall is a blind box, a strange element because of its shape and dimensions.

The architects have been generated a landmark with a low cost solution. They use expressive iridescent ceramic cladding which changes with the varying light and harmonises with the site and the surrounding. This way, thay have made highly and intelligent choice of Material because it solved the purpose of giving economical solution along with the grand look.

Changing the collective memory.

Working with anthropology and sociology to produce a change in the collective memory. Social and artistic action in the building. 60 looks, 60 artists had been invited to paint in one day the jambs and lintels, on the white planel that has become the building.


1 comment:

  1. Aitor, So this isn't a building of yours! What a shame. But it is a building to come back to again and again as it's important to understand how the architects have used materials to create a building that integrates itself with its surroundings both physical and environmental. You've provided a great description of this building that I'd like to visit it and it's a shame it's so far away. Good luck with your final project, Martin

    ReplyDelete