Sunday, 1 June 2014

Sunset Chapel, Acapulco, Mexico. BNKR Arquitecture.

Sunset Chapel designed by BNKR Arquitecture is a beautiful project located in Acapulco, Mexico. The architects had to design a wedding chapel where many couples will celebrate their first day of marriage.


This 120m2 building had to meet two objectives. First, the chapel had to take full advantage of the spectacular views. Second, the sun had to set exactly behind the altar cross.


Two elements obstructed the principal views: large trees and abundant vegetation, and a behemoth of a boulder blocking the main sight of the sunset. In order to clear these obstructions, the level of the chapel had to be raised at least five meters. Since only exotic and picturesque vegetation surrounds this virgin oasis, BNKR architect strived to make the least possible impact on the site reducing the footprint of the building to nearly half the floor area of the upper level.


Raised high above the surrounding vegetation, the stark concrete of BNKR Arquitecture’s memorial Sunset Chapel mimetically embodies the strength and solidity of the massive stones. The main window of the chapel looks towards the port city of Acapulco.



Regular apertures Vertical strips in the open exposed concrete of the walls of the chapel allow shards of light to enter the sacred space, evoking the beauty of heavenly light and transforming the planes of the walls and concrete pews of the interior with gleaming alternations of radiance and darkness. This quality is constantly changing throughout the day and at sunset the chapel becomes burnished and luminous in the fading light - a luminous and breathing form.



The Sunset Chapel’s emphasis on light symbolically points to the splendor of the transition from day to night, and the changing of the seasons turning of the year. The barely-there walls also mean that the building is open to the beauty of the untouched natural surroundings.

'Recomenzar' - A Journey to Sunset Chapel

María Hormigo


Sunset Chapel designed by BNKR Arquitecture is a beautiful 120 m2 project. It is located in Acapulco, Guerrero, Mexico. The architects had a special job this time, they had to design a wedding chapel where many couples will celebrate their first day of married couple.

This building had to meet two objectives. First, the chapel had to take full advantage of the spectacular views. Second, the sun had to set exactly behind the altar cross.

Two elements obstructed the principal views: large trees and abundant vegetation, and a behemoth of a boulder blocking the main sight of the sunset. In order to clear these obstructions, the level of the chapel had to be raised at least five meters. Since only exotic and picturesque vegetation surrounds this virgin oasis, BNKR architect strived to make the least possible impact on the site reducing the footprint of the building to nearly half the floor area of the upper level.

Raised high above the surrounding vegetation, the stark concrete of BNKR Arquitecture’s memorial Sunset Chapel mimetically embodies the strength and solidity of the massive stones. The main window of the chapel looks towards the port city of Acapulco.

Regular apertures in the open concrete of the walls of the chapel allow shards of light to enter the sacred space, evoking the beauty of heavenly light and transforming the planes of the walls and concrete pews of the interior with gleaming alternations of radiance and darkness. This quality is constantly changing throughout the day and at sunset the chapel becomes burnished and luminous in the fading light.

The Sunset Chapel’s emphasis on light symbolically points to the splendor of the transition from day to night, and the turning of the year. The barely-there walls also mean that the building is open to the beauty of the untouched natural surroundings.

1 comment:

  1. María you write very well and the comments I have made are more for improvement than actually being mistakes. I like how you've subtly incorporated the language of the seminar into this description.

    You could have used that short sentence at the end of the second last sentence - an X and Y form.


    It's interesting that the form derives from the nearby rocks without replicating them.

    I like your choice of image too. The only comment would be that the plans and elevations are difficult to see.

    It's a shame this building is so far away as having read your description I'd like to visit it, Martin

    And the film is a nice touch too.

    ReplyDelete