Sunday, 1 June 2014

VPO Housing for Students in Chapina, Sevilla

The building is located at the end of Cachorro Bridge, close to the famous Torre Pelli, in a plot with irregular form. The starting conditions for this project were the building was facing a major street and it is situated in  the traditional neighbourhood of Triana.


I wanted the new building to have its own identity, not just a mimetic expansion of the neighbourhood, but be differentiated from the facing buildings. To achieve this goal I proposed a set of volumes where light had an important role. However this goal was very difficult to find resolve in the riverside of Guadalquivir and in the neighbourhood of Triana.


The student housing is organized around a courtyard that has both the function of public space as a continuation of the intimate character of neighbouring yards. Its structure, organisation, circulation and servicing elements are all clearly understood from the courtyard. Often the public character decreases as the building gets up further up a building but in this case a raised terrace on the fifth floor 'encourages situations where people use the space actively' Apollo Schools gap that can have more activity ensures that the court itself.


On the other hand houses are organized around a common gallery for three floors, you decide go up or down depending on the type of housing you require. Besides the gallery spaces are created to generate coexistence among neighbours through work-spaces and use of facilities needed in a home, ¿shared? use of a vast program of support spaces needed in ahome.

The whole building is constructed of exposed, reinforced in-situ concrete due to restrictions in budget because they are cheap material in large buildings, this fact has been taken into account from the start as they are VPO housing.

Finally the housing program is organized to take advantage of natural light presenting greater flexibility to respond to changes experienced by young people throughout their lives.

María Lara Miróç

The building is in the landing Cachorro Bridge, close to the famous Torre Pelli, in a plot with irregular form. The starting conditions were the building was facing a major Street and it is over the traditional neighbourhood Triana. I wanted the new building to have its own identity, not just a mimetic expansion but also be differentiated from his faced building. To achieve this goal I proposed a set of volumes where the light had an important role. However this goal was very difficult to find in the riverside of Guadalquivir an din the neighbourhood of Triana.

On the one hand, the building is organized around a courtyard that has both the function of public space as a continuation of the intimate character of a neighboring yard. Its structure, organisation, circulation and servicing elements are all clearly understood from the courtyard.Often the public character decreases as the building gets up but in this case a gap that can have more activity ensures that the court itself.

On the other hand houses are organized around a common gallery for three floors, you decide go up or down depending on the type of housing you require. Besides the gallery spaces are created to generate coexistence among neighbours through workspaces and use of facilities needed in a home, a vast program of support spaces.

The whole building is constructed of exposed, reinforced in-situ concrete because they are cheap material in large buildings, this fact has been taken into account from the start as they are vpo housing.

Finally the housing program is organized to take advantage of outside light presenting greater flexibility to respond to changes experienced by young people throughout their lives.

1 comment:

  1. María, it's a good description of a nice project. I know the site, it's a wasteland at the moment, and its situation next to the bridge and one of the main access points needs a sculptural building like this one.

    Your use of language is good and clear, apart from a couple of vocab choices that I'm not sure about.

    I chose parts of the PDF that you sent in and I hope that you are happy with the images I chose. It would have been nice to have a view of the interior of the courtyard and the focus of this vibrant community.

    Well done, Martin

    ReplyDelete